PDA

View Full Version : Emergency Stop Assistant

BmwwmB
08-06-2009, 13:25
Vozači starije dobi spadaju u riskantnu skupinu vozača koji za vrijeme vožnje mogu doživjeti srčani napadaj ili udar te time ugroziti ostale sudionike u prometu. Bavarci stoga rade na sigurnosnom sustavu koji bi u takvim situacijama preuzeo kontrolu nad vozilom i sigurno ga zaustavio
Emergency Stop Assistant je trenutno u eksperimentalnoj fazi, a u BMW-u tvrde da je sustav sposoban uočiti zdravstvene komplikacije kod vozača te potpuno autonomno preuzeti kontrolu nad vozilom.

Sustav će započeti sigurnosni manevar tako što će aktivirati sva četiri pokazivača smjera, a njegovi radari početi tražiti prvo užljebljenje uz prometnicu gdje bi se vozilo moglo sigurno zaustaviti. Extended Emergency Call sustav potom upućuje hitan poziv dežurnim službama i pomoću GPS sustava određuje točnu lokaciju vozila.

Zasad nije poznato kada ćemo sustav dočekati kod serijskih modela, no vozači sa zdravstvenim problemima sigurno će znati cijeniti ovakvu tehnologiju.

http://slike.hr/slika/getimageaspx16.jpg (http://slike.hr)

Suki
08-06-2009, 17:54
totalni promasaj...i verovatno preseravanje.

e-28 fan
09-06-2009, 00:57
Pa zašto promašaj,ti ćeš da se napiješ,a ovaj te odveze doma.

bmw racer
09-06-2009, 01:01
bas baza :notworthy:

Suki
09-06-2009, 17:29
Pa zašto promašaj,ti ćeš da se napiješ,a ovaj te odveze doma.

sad ne pijem ako vozim....a ako bi i pio u tome bi bio problem jer bi se nas dva potukli oko toga ko ce koga da vozi...on mene il ja njega:bum:

vecina ljudi ima sum na srcu i ostale pizdarije...to ce biti malo malo pa na prosirenje pa dok ti njemu objacnis da si zdrav i da ti nije nista eto hitne i policije a ECU bi zavrsio pod tockovima.

Neznam kako i cim ce se to pratiti psihofizicke sposobnosti...uređaji za to ne stanu u X5 uopste i kosta verovatno 3 puta vise nego X5.

I sta kazu statistike koliko to udesa bude zato jer je nekom stalo srce??? 0,000X%

a koliko zbog alkoholisanog stanja??

Ja bi da svaki auto ima uređaj protiv voznje u pijanom stanju..kao sto je imao jedan moj kolega iz Njemacke pa je morao oko 50km da vozi na temp -10 sa glavom izbacenom kroz prozor....pa se naucio pameti.:notworthy:

mbad7
11-06-2009, 21:58
sad ne pijem ako vozim....a ako bi i pio u tome bi bio problem jer bi se nas dva potukli oko toga ko ce koga da vozi...on mene il ja njega:bum:

vecina ljudi ima sum na srcu i ostale pizdarije...to ce biti malo malo pa na prosirenje pa dok ti njemu objacnis da si zdrav i da ti nije nista eto hitne i policije a ECU bi zavrsio pod tockovima.

Neznam kako i cim ce se to pratiti psihofizicke sposobnosti...uređaji za to ne stanu u X5 uopste i kosta verovatno 3 puta vise nego X5.

I sta kazu statistike koliko to udesa bude zato jer je nekom stalo srce??? 0,000X%

a koliko zbog alkoholisanog stanja??

Ja bi da svaki auto ima uređaj protiv voznje u pijanom stanju..kao sto je imao jedan moj kolega iz Njemacke pa je morao oko 50km da vozi na temp -10 sa glavom izbacenom kroz prozor....pa se naucio pameti.:notworthy:Pa ako može spasit čovjeka zašto ne... Je da je broj takvih slučajeva jako mali... Što se tiče nadzora vitalnih funkcija,mislim da je izvedivo,jer danas imaš sobne bicikle npr.,koji ti skoro da očitaju pokvaren zub,samo ako drzis dlanove na senzorima na ruckama,pa možda nekako s volanom,šta ja znam... Meni se cini ko dobra stvar! A jaro tvoj došo doma trijezan i plav:laugh::laugh: