View Full Version : Q: 730i ili 735i???
Hello! Neki dan dofuro motor od jedne raskupusane e32 735i, naravno bez ecu i mjeraca protoka zraka pa bi mi i to trebalo. Sad gledam motor i na njemu pise 3.0.
Sad me interesira koja je razlika, kubikaza, kilovati izmedu 735 i 730 i dal pasu ti djelovi s jednog na drugi? Auto je 90-91god i redni sestak naravno:ajeto:
730 188KS
735 211KS
Paše kompjuter sa jednog na drugi, a mala ti je razlika u AFM-u
A ostalo ti razlika u borungu itd. Pašu ti agregati, usisna itd sitnice.
Po mom iskustvu bolje je i kompjuter nac od tog motora. Kad sam vozio 3.0 motor na kompu od 3.5 radio je prilicno lose, pogotovo na skroz malom i na punom gasu. Za obrnuto ne znam kakvi bi problemi bili, al vjerujem da ne bi bas savrseno radilo.
Postoji i razlika u usisnoj grani, ne znam koliko je kriticna, al isto mislim da je bolje i to stavit original.
Ostalo sve izvan samog motora je isto.
Da usput spomenem kako su unutar motora razliciti radilica s svim lezajima, klipovi s klipnjacama, gola glava, usisni ventili i borung cilindara (iako se 3.0 blok moze probusit za 3.5 ako treba). Ostali dijelovi su isti, ukljucujuci i bregastu.
radi 3.5 sa kompom od 3.0 ok i bez večih problema za prvu ruku :D
Ma je za prvu ruku, al ja ipak nisam mogao docekat casa da promijenim taj komp za odgovarajuci :laugh:
Ma je za prvu ruku, al ja ipak nisam mogao docekat casa da promijenim taj komp za odgovarajuci :laugh:
Ljudi su ti objasnili razlike u mehanici i elektronici..A ja sam vozio oba motora i m30b30 izgleda i vuče kao raga naspram m30b35.Znači b35 i vrti i vuče i ide kao zvjer naspram b30....Mislim da je razlika i u bregastima....
Za usporedbu razlika između ta dva motora jednaka je kao i između m20b20 naspram m20b25
motor je predviđen za jet pogon na gliseru (brodici), marenizacija itd. Nadam se da bude dosta jak za to, planira se malo doradit da se izvuče još koji konj iz njega.
bmwscaner
12-09-2009, 09:43
imam ja 3.5 motor bez instalacije imam comp i protokomjer uredno radi nedimi nista tj. radio dok ga nismo iscupali iz auta ako te zanima na pm se javni
Ljudi su ti objasnili razlike u mehanici i elektronici..A ja sam vozio oba motora i m30b30 izgleda i vuče kao raga naspram m30b35.Znači b35 i vrti i vuče i ide kao zvjer naspram b30....Mislim da je razlika i u bregastima....
Za usporedbu razlika između ta dva motora jednaka je kao i između m20b20 naspram m20b25
Bregasta je ista, u tome vjerojatno i je dio problema sta je puno bolje prilagodjena za 3.5 nego 3.0 - mislim da je stvar u tome sto 3.0 zbog nje znatno losije vuce na niszim okretajima. Za usporedbu, stari 2.8 motor je imao bolje optimiziranu bregastu i to je motor koji je bio jako ugodan za vozit.
Uz to, glava kod 3.0 je drugacija (manje protocni kanali) i u kombinaciji s manjim usisnim ventilom mislim da gusi taj motor i u podrucju maksimalne snage. Btw. to je motor s najmanje konja po litri od svih M30...
motor je predviđen za jet pogon na gliseru (brodici), marenizacija itd. Nadam se da bude dosta jak za to, planira se malo doradit da se izvuče još koji konj iz njega.
Hahaha nisi mogao naći malo teži motor za jet pogon i glisiranje.Postoji paleta motora koji bi bili pogodniji,lakši i jači za to...
mislim da su se M30 motori i koristili na nekim manjim brodicama, a ima po netu i M10 turbo izvedbi par komada koliko sam do sada vidio pa su najvjerojatnije i oni bili za to korišteni
Ma planiran je za riječni brod. Znam da ima i boljih solucija, al ova mi je najjednostavnija i najjeftinija. Netreba mi nekakva brzina jer se plovi po dravi (turistički), bitan mi je pouzdan motor koji imam i jet pogon koji imam.
Pozdrav,
imam ja pravi BMW Marine Power motor u brodu , s BMW prijenosom , B 190.
To je stari M30 B28 iz E 12 528 , karburator solex 4a1 , zvijer od motora , a
ima samo 165 KS !