View Full Version : E38 coupe
Tražim misljenje o jednom projektu o kojem razmisljam vec par godina. Zelio bih napraviti E38 coupe. Ono sto me u biti zanima je koliki je problem skratiti tu karoseriju za 20-30cm, a da karoserija (nakon ponovnog spajanja) ostane dovoljno cvrsta. Dvojca limara s kojima sam do sada razgovarao o ovome i nisu bas odusevljeni s mojom idejom. Da ne duljim previse o ovome, zanima me misljenje onih koji su imali priliku spajati auto iz vise dijelova.
http://img171.imageshack.us/img171/7997/e39coupe1.jpg
http://img301.imageshack.us/img301/5925/e39coupe2.jpg
m3 power
29-10-2009, 17:47
a zasto od inace prekrasnog auta kemijat ovako nesto, mislim ovo mi izgleda odlicno ali... ak ti se ima luksuzni coupe onda radje seriju 8 kupi
a zasto od inace prekrasnog auta kemijat ovako nesto, mislim ovo mi izgleda odlicno ali... ak ti se ima luksuzni coupe onda radje seriju 8 kupi
slazem se serija 8 je luksuzni coupe vec u serijali,zasto kemijat sa e38 koji je elegantna limuzina...
dobro covjek ima zelju za tim,i meni licno se ideja sviđa:notworthy:
ALi..zar stvarno mislis da su ti auti gore skraceni:ajeto:
Srednji stub je izbacen i stavljena su duza vrata....od nekog kupea...
neznam sad kako su rijesili kedere i dihtanje izmedju prednjeg i zadnjeg stakla ali cini mi se da je sijeli krov zajendo sa staklima i vratima stavljen od nekog kupea:ajeto:
ovo je sve gore PS. radije mozda peticu pretvorit u coupe, pa to rijesit bez da moras pilit cijelu karoseriju...samo vrata prekrojit i to je puno po meni lakse nego rezat i spajat karoseriju.
krov izgleda jako slično kao i kod osmice... ovdje su A i B nosači malo pod većim kutem stavljeni, na osmici su više položeniji... E38 je stvarno nenadhebiv auto, al da bi htio vidjet nešto ovakvo na cesti, priznajem da bi... Možda gospon Dalibor ovo vidi, pa skupi hrabrosti za ovako nešto... iL bi fora izgledao kao coupe... LOL... :D
Ideja 8ice mi se osobno ne svidja iz vise razloga. Ono na sto bih eventualno pristao je 840i, ali tih autiju kod nas jednostavno nema ili nisu na prodaju.
Meni su alternative BMW 645i, Mercedes CL ili SL stari 5-6 godina, dakle auti cije se cijene krecu oko 40-50k EUR, a mislim da se za te novce da sloziti E38 coupe.
Obzirom da se o ukusima ne raspravlja, prvenstveno me zanima odgovor na moje pitanje, a ne komentari o isplativosti neceg takvog (jer je barem 95% projekata na ovoj grupi neisplativo, rade se prvenstveno zbog osobnog zadovoljstva).
Sto se velike vecine potencijalnih problema tice, imam rijesenje. Zanima me kako u praksi izgleda spajanje auta iz 2 dijela.
EDIT:
Znam da su slike P.S (ova druga je vidljva i najvecem laiku), to nije upitno.
Slike nisu stavljene kao dokaz da se iz E38 moze napraviti coupe ili da je takvo nesto vec napravljeno, vec samo kao ideja kako bi izgledao krajni proizvod.
I ja bi rekao da je slika ps.
Krov i stakla su E36 pari mi se.
Calamari
29-10-2009, 19:26
Ja ti kao iskusan photoshopper mogu potvrditi da su ove slike djelo photoshopa, a ne limarskih ruku
Prepiliti auto na pola ubaciti dio,izbaciti i ponovo sastaviti, za bilo kojeg limara nije nikakav problem.Ta tvoja dva limara ili nisu zainteresirana, ili im nisi pristupio kako treba jer barem 10 % auta koji su u opticaju su bili pod tretmanom brusilice, sad ovisi koliki su zahvati bili.
Naravno da se može, ljudi na mjesecu grade vikendice, a da se ne može prepiliti i sastaviti auto, sitnica.
Ja ti kao iskusan photoshopper mogu potvrditi da su ove slike djelo photoshopa, a ne limarskih ruku
Ajd budi drug pa uredi ovo malo dok nebude uzivo gotov.
http://www.ak-bmwcroatia.com/forum/showthread.php?t=12164
druga slika je zadnji kraj od e36 coupea, vidi se po staklu iza di je ukoseno u cosku, na prvoj slici mi izgleda jako dobro taj coupe, a sto se tice rezanja i spajanja auta to se rijesi za par sati, ali ti tu vec imas i skracivanje, moras gledat kak ce to utjecat na spajanje, dal ce rubovi pristajat, sirina auta, visina krova
ja sam još malo pa dipl. ing. strojarstva, pa ću rado komentirati.
:angel:
ideja je stvarno fora jer je to poput BMW-ove ''CL klasse'', izgleda do jaja.
a, ako će se komad auta ispiliti i onda dve kutije spojiti zavarima, ne gine ti Roll bar i to preko svih muldi...
:zauho
ako ima love ja kažem zašto ne, nek bude kakakva crna spodoba, neko M čudovište iz sjene :) :driv_ing:
ali motor V8 iz E39 - S62 :) :wub:
pa malo karbona, malo kože, malo alcantare :naughty:
gewinde, 18'', jaaaaaaaaaako široki ruuuuuuuub, ispoliran naravno... :pijani
Uzmi šasiju e 36 cupe, nakalemi limariju od 7 mice... najednostavije, najjeftinije... najfunkcionalnije...
Uzmi šasiju e 36 cupe, nakalemi limariju od 7 mice... najednostavije, najjeftinije... najfunkcionalnije...
nebi se bas slozio, a di je sirina auta, duzina, visina, samo tako stavit dijelove od 7?
lakse mu je rezat 7-icu a i jeftinije
BMW_Motorsport
30-10-2009, 03:33
2 u 1 nije nikakav problem za spojit,radeno je i s 3 komada i s 4,bar kaj sam ja vidio.taj put mi nije bilo jasno zkj recimo spajaju tog golfa 3 koji je bil u pitanju a ima ih previse na cesti a indentitet se lako zamjeni. al valjda je to golf 3 pa mora biti iz 3 dijela :laugh:
radis lakrdiju, okani se toga.
jos onda imas atest koji kosta 1200kn i imas unikat...;)
To i je ideja, napraviti unikat.
E38 mi je najljepsa linija 7ice, a zao mi je sto BMW nikada nije napravio coupe verziju tog auta, da ima nesto sto ce konkurirati Mercedesu CLu. Nova 6ica mi nikako nije sjela, a stara 6ica mi je previse retro (predpostavljam da je ovo svetogrdje :doh1:).
Igore, javim ti se danas, pa da vidim ima li smisla pokrenuti ovakvo nesto.
sve ima smisla ako imas dovoljno strpljenja i zivaca...
ja bi recimo to napravio ovako...krizanac izmedu 740il i 8-ice,dakle sjedala(koja moraju biti na preklop iz osmice ili nekog veceg coupea(mecka) i nebi skodila ni zadnja klupa),vrata i krov sa prednjom sajbom koristimo od osmice,cijeli prednji kos sa prednjim krajem od 7-ice,zadnji podvozje i zadnji kraj se krati ovisno o zeljenim mjerama,skracen kardan(ili cak od nekog drugog manjeg BMW-a,vise -manje sve se da iskemijati)pri skracivanju auta se rade pojacanja na kompletnoj sasiji tako da nema potrebe za nikakvim rollbarovima i slicno ;)...ima posla,treba platiti ali da se jako lijepo izvesti...broj imas a za ostalo po dogovoru..;)
ljudi neznam cemu skracivanje auta...nikako vas ne kontam...
Na sta ce liciti kupe sa kratkim prednim vratima i ramom oko prozora...sta je s vama??
treba napraviti duza vrata prednja a ne samo izbaciti zadnja...
nebi se bas slozio, a di je sirina auta, duzina, visina, samo tako stavit dijelove od 7?
lakse mu je rezat 7-icu a i jeftinije
Kako mu je jeftinije?
Kupi lagano karambolirani e 36 coupe, i rashoduje kroviranog, e38.
Kakve širina, pa koliko je širi e 38 od e 36, nije toliko širi da se to ne rješi, jedino kaj mu ostaje unjutrašnjost od e 36, i sve ostalo, pa je tu zakinut.
Ali nemora se jebavati, sa atestima i slićnim "sitnicama" ... i ima auto koji IMA šasiju kako spada.
I nije nikakav problem spojiti auto iz 16 komada, sve je to plehovinje, i sve se da, samo jer tko vidio ikad takav auto ponovo razbijen, e ja jesam, nakon kaj je lupio sa otprilike 50 u telefonski stup guzica je išla jednim putem a prednji je ostao.
Ps. kad bi isao kratiti 7 micu, morao bi i kratit sve jebene tapecirunge (one na vratma produživati) kratit kardan, kratiti, i ili produljivati instalaciju, krati sajle, lajtunge, a tek kemija sa zadnjom klupom, smještaj rezervara, 101 problem... a tek odgovarajuca stakla naci za taj auto...tak nešto može možda 10 tak ljudi u hr.
mirza_635_tuzla
30-10-2009, 14:48
ideja je super nema sta... ali previse prepravke je potrebno, potpis u prethodni post... naravno to nije nikakav problem ako se ima dovoljno penezi...napravit ce neko vec i tapacirunge i sve po mjeri, samo naravno po mjeri ce bit i cijena.. ako sve to prodje sa svim motornim, podvoznim prepravkama, problem tekucina(prvenstveno benzina i smjestaja rezervara i svega..) struje, a onda na kraju ove "sitnice" tipa upasavanja vrata koja su dovoljno duga da bi "veliki coupe" bio bas to... i na kraju tapacirunzi... jos ako bi i da mu se spuste zadnji prozori ko u 6-eru...uh.. u 20+k evrica ?! ne znam... :rolle2yes:
a ideja je fakat prejaka, e38 ima pojavu kakvu slabo koji bendzo ima, kao da je cesta samo njegova... u cupe verziji jos bi se vise vilice zabile u pod kada bi prosao... no.. :)
u svakom slucaju svu srecu i lakocu u radovima zelim :)
ocito da nitko NE CITA STA SE PISE....donator krova sa staklima,vratima i stranicama je BMW SERIJA 8 a prvobitna sasija od e38 se skracuje i radi po mjeri te se dodaje zadnji kraj od e38 u kombinaciji sa stranicama od serije 8...
e36 je duplo manji auto u svakom pogledu,a ove fore sa rasolovljenim autima po pola koji su pogodili telefonsku govornicu i slicno....;)ako je rijec o hondi civic koju je stef limar u staglju spajao po pola onda je sve jasno....dakle ima dosta autiju koje sam mislio da je nezamislivo sloziti natrag u prvobitno stanje(zamislite limenku od zuje zguzvanu i stisnutu pa opet razvucenu i slozenu)dakle gledao sam kako se spajaju auti iz 6 i vise dijelova(po punktevima) sto je vecini ljudi koji nemaju veze sa praksom i limarijom nepojmljivo a tako se autu svojstva lima ne gube jer vec ima svoja pojacanja a u ovom slucaju se pojacava na raznim nosecim dijelovima karoserije...;)
sve ovo je izvedivo i sve se da napraviti u Hr,samo je ono najbitnije a to su FINANCIJE...DAKLE AKO NETKO ZELI UNIKAT I ZAMASE €-URICIMA ONAD JE SVE IZVEDIVO I TO JAKO PROFESIONALNO....ako se covjek odluci za pothvat,budemo vam dokazali da se moze ;):)
Istina da je e36 mali.
Rogi uz sve dužno poštovanje prema tebi i tvojim projektima, jer znam da imas veliki respect u vrboveckoj ekipi.
Pitam te samo jer bi se ti volio voziti u takovm autu, tj. jer bi volio da se tvoja guzica drobi u takvom skrpancu.
vidio sam auto (Porsche 911 ) tak zdrobljen da jedine žarulje koje nisu bile slomljene su bile one u intrument tabli, a krov, je stao u đep, niti jedna felga cjela, i auto je slagan, nije prekršten, i viđao sam ga u fazama, na kraju je izgledao DUCAN, a kasnije sam 2 puta viđao promjenu vlasnika i prodavan pod ORIGINAL...i svejedno tvrdim da svaka takva "limarija" je sakaćenje, i da to nije to. Na spojnim mjestima je ili jaci ili slabiji i nedolazi do deformacije prilikom udara. Pametnom dovoljno.
Istina da je e36 mali.
Rogi uz sve dužno poštovanje prema tebi i tvojim projektima, jer znam da imas veliki respect u vrboveckoj ekipi.
Pitam te samo jer bi se ti volio voziti u takovm autu, tj. jer bi volio da se tvoja guzica drobi u takvom skrpancu.
vidio sam auto (Porsche 911 ) tak zdrobljen da jedine žarulje koje nisu bile slomljene su bile one u intrument tabli, a krov, je stao u đep, niti jedna felga cjela, i auto je slagan, nije prekršten, i viđao sam ga u fazama, na kraju je izgledao DUCAN, a kasnije sam 2 puta viđao promjenu vlasnika i prodavan pod ORIGINAL...i svejedno tvrdim da svaka takva "limarija" je sakaćenje, i da to nije to. Na spojnim mjestima je ili jaci ili slabiji i nedolazi do deformacije prilikom udara. Pametnom dovoljno.
otkud znas iz koliko je dijelova spojen tvoj auto....
otkud znas iz koliko je dijelova spojen tvoj auto....
kakve pak ovo ima veze? mozda zna ako je prvi ili drugi vlasnik koji poznaje prvog...ko da je to tu bitno...
kakve pak ovo ima veze? mozda zna ako je prvi ili drugi vlasnik koji poznaje prvog...ko da je to tu bitno...
ma vidim da on kao nikad ne bi vozio takav auto mislim sastavljen iz 2 ili vise dijelova....pa me zanima koliko je siguran da bas njegov auto nije takav....:ajeto:
Neznam, jer nažalost neam love da kupim NOVI, da se može bilo bi, i molim boga da ne doživim sudbinu da se negdje zaljepim.
rogi je potpuno u pravu, to se moze i kod nas napravit samo treba imat love, a imam i rodaka koji je to radio, i auto je super drzo u zavojima kad sam se vozio sa braticem, sto se tice cvrstoce mogu samo rec ako je kvalitetan majstor da je taj auto onda jos i cvrsci nego sto je bio tvornicki, bolje rezan i spajan auto od nule nego da ga nakon sudara samo razvuku i pokitaju
rogi je potpuno u pravu, to se moze i kod nas napravit samo treba imat love, a imam i rodaka koji je to radio, i auto je super drzo u zavojima kad sam se vozio sa braticem, sto se tice cvrstoce mogu samo rec ako je kvalitetan majstor da je taj auto onda jos i cvrsci nego sto je bio tvornicki, bolje rezan i spajan auto od nule nego da ga nakon sudara samo razvuku i pokitaju
:ajeto:
sad ispada da je bitno da je sto cvrsci?!
pa nije to kita...:bangin:
auti se projektiraju da imaju sto kvalitetnije izvedene "zone guzvanja", da bi sile koje djeluju na putnike za taj djelic sekunde sudara bile sto manje i da sto manje utjecu na putnicki prostor... tak da je ovo smijesno... :thumbsup:
:ajeto:
sad ispada da je bitno da je sto cvrsci?!
pa nije to kita...:bangin:
auti se projektiraju da imaju sto kvalitetnije izvedene "zone guzvanja", da bi sile koje djeluju na putnike za taj djelic sekunde sudara bile sto manje i da sto manje utjecu na putnicki prostor... tak da je ovo smijesno... :thumbsup:
pogotovo kad vidim onaj terenac sto su ga napravili kinezi i dode 5000 eura, stvarno ima super zone guzvanja, parkiras se na rikverc i lagano trknes drvo i imas auto velicine smarta
m3 power
31-10-2009, 13:34
ako maknes na stranu sigurnost, za svako "sakacenje" ovog tipa mogu rec :thumbsup: da mislim da u hrvatskoj postoji netko tko ce to napravit vrhunski, ne mislim i ne vjerujem dok ne vidim. a svoju lovu nebi davao da to provjerim:thumbsup:
a i mozda previse vjerujem hansu i njegovom znaju i poslu kojeg je dobio preko veze pa konstruira tamo neke aute u bmw-u:laugh:
pogotovo kad vidim onaj terenac sto su ga napravili kinezi i dode 5000 eura, stvarno ima super zone guzvanja, parkiras se na rikverc i lagano trknes drvo i imas auto velicine smarta
to stoji... ali mu sigurno neki tamo limar nece pomoc... moze samo na gore... :thumbsup:
ako maknes na stranu sigurnost, za svako "sakacenje" ovog tipa mogu rec :thumbsup: da mislim da u hrvatskoj postoji netko tko ce to napravit vrhunski, ne mislim i ne vjerujem dok ne vidim. a svoju lovu nebi davao da to provjerim:thumbsup:
a i mozda previse vjerujem hansu i njegovom znaju i poslu kojeg je dobio preko veze pa konstruira tamo neke aute u bmw-u:laugh:
ma hans nema pojma :laugh:
Istina da je e36 mali.
ja osobno nebi nikad radio nesto ovakvo,radije bi sjeo u 740il i lagano ubacio u drive i put ceste u nigdjezemsku uzivajuci....:e30:
kad bi gledali na sigurnost,ako ti je sudeno jebiga,ali da je izvedivo napraviti ovakvo nesto....je...i da znam kome bih povjerio ovaj posao...znam...da kosta...kosta i ono najvaznije...da je posebo....posebno je...a koliko sam shvatio u razgovoru sa covjekom koji ima ovu ideju to bi bio auto za nedjeljom u crkvu...;)
ako se odluci na ovaj projekt mogu samo reci da ce se cijeli postupak slikati i postaviti na forum pa cete dati svoj sud.osim toga u CVH(centru vozila Hrvatske)gdje se radi atest su jaaakkkooo rigorozni i nije samo tako proci ga...;)...dakle nije fora sklepati delanec vec napraviti prototip sedmice coupe..podrzavam svaku vrstu kemije..od e30 pick-up-a,e34 cabria pa do e38 coupea...ko voli nek izvoli...ja osobno volim onako kao je hans napravio i tog se drzim...;):):zivio:
e-28 fan
31-10-2009, 15:12
Ma Hans je ubiti Mujo iz Doboja koji je polago majstorski u ZASTAVI na sastavljanju trulih jugićevih karoserija,a kasnije je otišo na doškolovanje u NJEMAČKU pa se preimenovo u Hans.
Josip_E30
24-03-2010, 01:20
Ma ovo je photoshop, krov i stakla su definitivno od E36, ideja kao ideja mi se svidja, ako uspijes svaka cast
:e30:
mirza_635_tuzla
24-03-2010, 10:18
stara je tema, niko nis ne pise, jel se krenulo u ovaj projekt!? sta se dogadja?! jel se odustalo?!?
ovaj projekt se može uzet sa istom dozom ozbiljnosti kao što i ja slažem doma space shuttle!! :thumbsup:
BMW_Motorsport
24-03-2010, 10:49
sta nisi reko. ja ti imam doma lansirnu rampu za shuttle,javi se kad budes gotov
ovaj projekt se može uzet sa istom dozom ozbiljnosti kao što i ja slažem doma space shuttle!! :thumbsup:
Nije stvar ozbiljnosti vec isplativosti. Sasvim realna cifra za zavrsetak takvog projekta bi bila dovoljna za novi E92, a to je (pogotovo danas) sasvim neisplativo. Samo custom stakla bi kostala vise od 90% projekata koji se vrte na forumu.
Dakle, od ovoga nista... :bye2:
SharckBoy
24-03-2010, 14:50
Nije stvar ozbiljnosti vec isplativosti. Sasvim realna cifra za zavrsetak takvog projekta bi bila dovoljna za novi E92, a to je (pogotovo danas) sasvim neisplativo. Samo custom stakla bi kostala vise od 90% projekata koji se vrte na forumu.
Dakle, od ovoga nista... :bye2:
Ma daj ajde...sta kenjuckaš...sta je tesko rec istinu? da si bio pijan kad si otvorio ovu temu! :lol:
Kako sad to...!? Kazes nije isplativo,a na prvoj stranici threda si napiso da nije stvar u isplativosti,nego u osobnom zadovoljstvu:thumbsup::laugh:
A jeste ga napali, koliko je ljudi nekaj počelo ili zamišljalo i kad staviš na papir jednostavno je glupo upucat pare u takav projekt.
Razmišljanje je čist ok ;)
Kako sad to...!? Kazes nije isplativo,a na prvoj stranici threda si napiso da nije stvar u isplativosti,nego u osobnom zadovoljstvu:thumbsup::laugh:
Tada se procjena vrtila do 25k EUR, a u medjuvremenu sam uspio na papir staviti konkretne brojke (samo 4 custom stakla su ispala 7k EUR). Cifra je na kraju bila oko 40k EUR, a sumnjam da bi tu stala.
Uostalom, vjeruj sto god zelis.
Tada se procjena vrtila do 25k EUR, a u medjuvremenu sam uspio na papir staviti konkretne brojke (samo 4 custom stakla su ispala 7k EUR). Cifra je na kraju bila oko 40k EUR, a sumnjam da bi tu stala.
Uostalom, vjeruj sto god zelis.
Ja vjerujem da se to da napravit.
Isto tako vjerujem da su te cifre daleeeeeko od nekih realnih(55 000 kn za stakla npr)!
Isplativost je druga priča....
Ja vjerujem da se to da napravit.
Isto tako vjerujem da su te cifre daleeeeeko od nekih realnih(55 000 kn za stakla npr)!
Isplativost je druga priča....
Pazi, vec 7 godina sam partner firme koja proizvodi automobilska stakla. Vrlo dobro znam sto je sve potrebno napraviti da bi se napravilo staklo custom dimenzija (napisao sam program za pracenje proizvodnje, pa nesto konkretno znam i samom procesu), a cijena je na osnovu serije od jednog komada.
Da je situacija s naplatom kao sto je bila '07, '08 ili cak '09, ne bi previse razmisljao o trosku, ali zbog nacina na koji je pocela '10, ne trebam takav trosak (bez obzira na cinjenicu koliko bi mi gusta donio).
pa glupo je bilo i zamisliti da ce sve kostati par k€...........
40 eura...ajme..pa ja ti tam pare za to...;) ...cek da pogledam u kasicu prasicu...;-P hehe
pa glupo je bilo i zamisliti da ce sve kostati par k€...........
Naravno da nisam mislio da ce kostati 5k EUR, ali razlika od 25k do 40k je velika. Nikada to ne bi bilo isplativo, ali trenutno je to jednostavno preveliki luksuz.
SharckBoy
24-03-2010, 17:59
blah blah blah :lol: