PDA

View Full Version : E36, zatezanje ručne kočnice

nikola1
01-03-2007, 21:24
otkada sam kupio auto primjetio sam da mi rucna slabo hvata. onda drzi auto kad stoji,ali slobodno mogu vozit sa digntuom ručnom,toliko o tome. pa me zanima,čitao sa na www.bimmerportal.com , i tamo sam nasao,da se na samim bubnjevima iza,nalazi rupa(na bubnjevima) i da se kao nekim sarafcigerom to moze dotegnit. ima i druga opcija,a ta je da se moze zategnit i u kabini,kod ručice.skine se ona obloga i unutra imaju 2 šipke,jedna odreduje na kojem "zubu" ce ona hvatat,a druga zateže sajlu,znaci jacinu kočenja. sad mene zanima,koja je prava i bolja opcija,i da li je to uopce tako.

pozz

djzuka
01-03-2007, 21:29
Na bubnju mozes stelati donji dio pakni, preko rucne gornji dio koliko da lovi, treba pravilno nastelati donji dio tj u samom bubnju i onda se dostela samo u kabini...

nikola1
01-03-2007, 21:44
Na bubnju mozes stelati donji dio pakni, preko rucne gornji dio koliko da lovi, treba pravilno nastelati donji dio tj u samom bubnju i onda se dostela samo u kabini...

thx,budem to za vikend rijesio .

kara
01-03-2007, 21:45
Dok nemetneš nove doboše i pakne ništa od posla,poznato na e36 sa dobošima.

djzuka
01-03-2007, 21:47
Kao sto kara kaze nista dok se ne stavi novo, barem pakne. A sto se tice stelanja kroz rupu od dobosa sumljam da ces od prve pogodit, pa jednostavno skini dobos dolje, ima jedan vijak na sebi i to je to, naspricaj dobro oko glavcine sa WDom da otpusti...

Spin
01-03-2007, 21:48
A kako stoje stvari s diskovima nazad?

Meni rucna takoder ne hvata prakticki nimalo.To mi i nije neki faktor,ali sad ce brzo tehnicki,pa me zanima.

konavle30
01-03-2007, 21:53
Upravo sam to danas radio na svom bimmeru i na oplelu.

Skini kotać sa zadnjeg kotaća, ako ima mogućnost oba istovremeno.
Prije u kabini oslobodi ona dva vijka što drže sajlu tako da bi trebali na 4. zubcu stajat labavo, da ne pritežu sajlu.

Onda kroz rupe gdje sjedaju vijci od felgi potraži mali kotačič sa zubcima.
(Meni je bio u donjem desnom djelu bubnja)
Njega okreći ravnim šarafcigerom, dok više nebudeš mogao rukama okrećat bubanj (pazi da auto nije u brzini:thumbsup: ).
Onda otpuštaj taj kotačič taman toliko da ga možeš opet normalno okrećat rukama.
Ponovi to na drugom kotaću.
Onda pritegni vijke u unutrašnjosti taman da nalježu na ručicu.

Neznam točno od kojeg zubca ručica treba hvatat ali mislim da je 4., ali glavno je da ti je kabel otpušten dok štelaš na kotaćima.
i da je otpušten dok je ručica skroz dolje.

Zaboravih, obavezno uzmi džepnu lampu kad to budeš radio, jer ćeš se izmućit dok pogođaš kotačić u bubnju.

djzuka
01-03-2007, 21:54
A kako stoje stvari s diskovima nazad?

Meni rucna takoder ne hvata prakticki nimalo.To mi i nije neki faktor,ali sad ce brzo tehnicki,pa me zanima.
Sa diskovima se stela na broju 7 i u kabini dodatno...
http://www.realoem.com/bmw/showparts.do?model=CA31&mospid=47436&btnr=34_0339&hg=34&fg=30

P.S., sry kaj sam stisnuo EDIT umjesto Quote pa ti sada ispod pise da sam editirao pitanje...

Spin
01-03-2007, 21:55
Sa diskovima se stela na broju 7 i u kabini dodatno...
http://www.realoem.com/bmw/showparts.do?model=CA31&mospid=47436&btnr=34_0339&hg=34&fg=30

P.S., sry kaj sam stisnuo EDIT umjesto Quote pa ti sada ispod pise da sam editirao pitanje...

No frks.
Danke.

Bimmer
01-03-2007, 23:58
za skidati doboše i diskove nije potrebno trošiti WD, jer to nema smisla, samo skini vijak(mislim da je imbus 5mm) i lupaj čekićem(lagano) ukrug između rupa vijaka za kotače, kad se dovoljno otpusti, može se rukom skinuti:mraz:

nema ništa bez "univerzalnog ključa":bleh:

djzuka
02-03-2007, 00:02
za skidati doboše i diskove nije potrebno trošiti WD, jer to nema smisla, samo skini vijak(mislim da je imbus 5mm) i lupaj čekićem(lagano) ukrug između rupa vijaka za kotače, kad se dovoljno otpusti, može se rukom skinuti:mraz:

nema ništa bez "univerzalnog ključa":bleh:
ma lupao sam ja i malo jace no dok nisam naspricao sa WD-om nije htjelo otpustit, zapeklo malo zesce :zivio:

P.S., opet mi se dogodilo da sam umjesto Quote stisnuo Edit, sry

Bimmer
02-03-2007, 00:09
možda su na predpotopnim bmw-ima bolji materijali pa se sve jako lako da skinuti, ali i sa čekićem treba dobro rukovati, mislim da imaju negdje uputstva na netu skinuti:loool:

samo lupaš(laganini) po dijagonali, dakle gore-dolje, lijevo-desno i olabavi se odmah, mogu sutra napraviti diy sa kratkim filmićem ako vam ne uspjeva:lol:

PS i meni se često dešava da stisnem EDIT umjesto QUOTE, česta pojava, tako da kolege forumaši ne pomisle da im nešto mjenjamo:zivio:

djzuka
02-03-2007, 00:14
možda su na predpotopnim bmw-ima bolji materijali pa se sve jako lako da skinuti, ali i sa čekićem treba dobro rukovati, mislim da imaju negdje uputstva na netu skinuti:loool:

samo lupaš(laganini) po dijagonali, dakle gore-dolje, lijevo-desno i olabavi se odmah, mogu sutra napraviti diy sa kratkim filmićem ako vam ne uspjeva:lol:

PS i meni se često dešava da stisnem EDIT umjesto QUOTE, česta pojava, tako da kolege forumaši ne pomisle da im nešto mjenjamo:zivio:
:as: :loool: :bleh: :lol: