View Full Version : E30 318Is termostat...
eto većeras sam primjetio da mi je termostat na izdisaju tj blokira sad kad je hladnije temperatura u vožnji mi jedva prelazi iz plavog područja pa sad ga moram mijenjati...
interesira me kakav drugi termostat ide za mog E30 318Is-a na koliko se stupnjeva treba otvarati i kojeg proizvođača preporučate i koliko me nov termostat bude koštao odprilike ako netko zna bio bih zahvalan...
:bye1:
pošto si iz ZG otiđi do Tomića i kupi original. mislim da je oko 200kn.
Otvara na 88", a broj orig dijela je 11 53 1 721 002
care ti si se gadno zeznuo , da ti termostat blokira odnosno ne otvara, onda bi ti se auto pregrijavao!
care ti si se gadno zeznuo , da ti termostat blokira odnosno ne otvara, onda bi ti se auto pregrijavao!
Ako zablokira,tj ostane djelomično otvoren,onda motor jako teško postiže radnu temperaturu, a u suprotnom ako ostane zablokiran zatvoren,onda dolazi do pregrijavanja motora.
blokira tj mislio sam time da ne funkcionira kako spada tj zablokirao u otvorenom polozaju i sad nikako da se auto ugrije a to da je zatvoren znam da bi se pregrijavao no u svakom slućaju nije dobar...
Karabalic,puno ti hvala za informaciju budem otisao tamo i kupio ga da rijesim taj problem...
ps. da li se brtve kupuju posebno ili sve to dolazi u nekom setu?
Ako zablokira,tj ostane djelomično otvoren,onda motor jako teško postiže radnu temperaturu, a u suprotnom ako ostane zablokiran zatvoren,onda dolazi do pregrijavanja motora.
ma znam to namjenjao sam ih se hrpu, ali 99% slučajeva kad su blokirali ostali su zatvoreni! barem meni
meni je isto tako temperatura štekala otkad sam kupio auto (m40 ali skoro ista priča), mislio sam da je kazaljka poblesavila, odzračio sam sistem i od onda kazaljka stoji na sredini. možda je to izolirani slučaj, ali se može pokušati:thumbsup:
Našao sam termostat zajedno sa brtvilima (Wahler) 140Kn e sad da li je to ok proizvođač ili da idem po original kod Tomića,što mislite?
lastnight
19-10-2006, 12:31
Našao sam termostat zajedno sa brtvilima (Wahler) 140Kn e sad da li je to ok proizvođač ili da idem po original kod Tomića,što mislite?
ako ti je kod Tomića cca 200 kn ko kaj kara veli onda nemamo kaj sad tu.......
Mada bi ja uzeo original i da je 300 kn.Pa mirna bosna.
Evo i meni ide od sredine prema crvenom, a stavio sam novu visko spojku.
Vozim e30 318i 1991. Možda je i meni problem u termostatu.
Gdje se točno nalazi?
kod mene nikad ne stoji na sredini nego ona prva crta poslije onog plavog dali to nevalja ili to me brine pito jednog mehanicara kaze da je bitno da neide preko sredine
na mom otkad sam ga kupio po hladnijem vremenu nije mrdala s plave ni nakon 100km voznje. odem do frenda on izvadi termostat , zablokirao je, tj. bio stalno otvoren. onda sam skontao zast nisam imao grijanje prek zime. maximum je bilo da piri mlaki zrak, to je bio luksuz. novi termostat (111kn) , i sad ga digne na sredinu za 5 min, grije ko lud...
termostat definitivno
Evo za poluditi, nova visko spojka nije valjala.Naravno nije oriđiđi.
Uspjela je reklamacija i sad je sve O.K.Stoji mi temp. stalno na sredini.:thumbsup:
Rekao mi je meštar da je problem u skladištenju v.spojki.Da mora stati okomito zbog silikonskog ulja u njoj.
Da istina da je problem do skladištenja,ali opet i kada kupiš visko i dođeš kući ostavi ga da stoji okomito u pakiranju par sati i to bi bilo dovoljno..
Zna li se možda zašto se išlo na visko, a ne na klasični el.ventilator,
odnosno koje su prednosti?
Mane smo očito svi upoznali:)
MOžda isticanje posebnosti :)
Evo friške cijene oriđiđi termostata kod Tomić Split za e30m40
306,66 + gumena brtva 11,47
Ja sam kupovao termostat nedavno! Za tropske klimeje 82C, za naše krajeve je 88C! Original je 320kn u Tomiću, ja sam dao 153kn za Behrov, made in Germany je a to mi je bitno, Wahler sam 2x kupio i ugradio prije i nikad zamjerke! Mislim da stvarno nema razlike između originalnog i zamjenskog. U Regnemeru si uzmi, pa čak si me ti bio savjetovao za njih baš zbog njemačkih proizvođača.
Imam osjećaj da mislis na mene kad je regnemer na tapeti,ja sam to s termostatom rijesio odavno...
:zivio:
Evo montirao termostat.Sada je kazaljka stalno na sredini.
Izgleda da je meni ostao u nekom poluotvorenom položaju.
Nije se pregrijavao, a zimi je kazaljka bila na 1/3.
Možda je to imalo utjecaja na uključivanje visko spojke jer ako je hladnjak primao samo dio rashladne tekučine, a visko spojka reagira na toplinu koju isijava hladnjak, možda je to to.
Imam osjećaj da mislis na mene kad je regnemer na tapeti,ja sam to s termostatom rijesio odavno...
:zivio:
Nisam skužio da je tema otvorena 2006. jbg :D
a koliko para ganjc novi visko za m40b18? po mogucnosti original, a ne zamjenski
Ja sam platio zamjenski,neki njemački ne mogu se sad sjetiti firme, 900kn.
Oriđiđi je sigurno skuplji.