PDA

View Full Version : ZF razvio novi Vector-Drive diferencijal

sinalko
19-06-2007, 00:10
Njemački proizvođač dijelova, je proizveo novi diferencijal koji po potrebi omogućava zaseban prijenos većeg ili manjeg momenta na unutrašnji ili vanjski kotač. Time daje potreban impuls zakretanja u jednom ili drugom smjeru
Proizvođač tvrdi kako se njime povećava dinamička stabilnost i upravljivost automobila u kritičnim situacijama, posebno onih s pogonom na stražnje kotače

Tijekom pravocrtne vožnje ovaj se sustav ponaša kao konvencionalni prijenos s otvorenim diferencijalom, dakle isporučuje jednaki moment na oba kotača. Kada se automobil nađe u zavoju tada sustav šalje na svaki kotač zasebnu količinu momenta ovisno o potrebi, a sve kontrolira elektronika koja putem senzora prati za sustav značajne parametre vožnje.

Točnije rečeno, sustav funkcionira na principu planetarnih prijenosnika i elektromagnetskih spojki te kada prepozna podupravljivost poveća isporuku snage na vanjski kotač, tako se automobil brže usmjerava u zavoju. U situaciji preupravljivosti, odnosno zanošenja stražnjeg kraja automobila, dodatna snaga se isporučuje unutarnjem kotaču, što uzrokuje stabilizaciju vozila. Sustav je također koristan i u situacijama proklizavanja kod slabog prijanjanja kotača uz podlogu, jer tada djeluje kao zatvarač diferencijala.

Primjena ovog inteligentnog sustava raspodjele momenta se očekuje prvenstveno u budućim BMW-ovim modelima, mada se još ne zna u kojima točno. Sustav će biti dostupan u automobilima sa stražnjim pogonom i u onima s pogonom na sva četiri kotača.

http://img516.imageshack.us/img516/4397/sperzd5.jpg (http://imageshack.us)

PvD
20-06-2007, 01:50
kad to pocne rikavat....mehanicka spera:thumbsup: najbolja...

Bimmer
20-06-2007, 01:58
kad to pocne rikavat....mehanicka spera:thumbsup: najbolja...

ako sam dobro pratio tijekom srednjoškolskog obrazovanja, najbolji je sustav sa što manje mehaničkih komponenti, samim time se manje komponenti može pokvariti, tako da im je sve ovo "džaba", najbolje je zavariti diff:loool: :loool:

///Marac
20-06-2007, 02:03
najbolje je zavariti diff:loool: :loool:

i zabit se u prvi stup:loool: :loool:

PvD
20-06-2007, 02:07
ako sam dobro pratio tijekom srednjoškolskog obrazovanja, najbolji je sustav sa što manje mehaničkih komponenti, samim time se manje komponenti može pokvariti, tako da im je sve ovo "džaba", najbolje je zavariti diff:loool: :loool:
sve to stoji,ali onda bi svi jos vozili e21 315...sto se mene tice nek na novom e92 zavare diff,bas me zanima kako se vozi onda:thumbsup: