PDA

View Full Version : Uvoz auta 30g starosti - pomoc

Jay P
11-03-2008, 15:45
Vezano uz moju ajkulu:
znaci imam BMW-a 630CS iz 1978g,
auto je lakse ostecen i potrebna mu je restauracija.

Znaci potvrda izuzeca od homologacije nebi smjela biti problem posto je 30g u pitanju.

C/P Mreznica http://www.mreznica.hr/oldtimer/savjeti.asp:
--------------------------------------------------------------------------------------------
"Prilikom uvoza vozila (automobila ili motocikala) u RH nema ograničenja što se tiče starosti vozila. Jedini je uvjet da vozilo mora proći postupak homologacije. Prema Pravilniku o provođenju homolagacije vozila, homologacija se ne provodi za vozila muzejske vrijednosti kojima se smatraju vozila starija od 30 godina, te iznimno vozila kojima takav status odobri ravnatelj Zavoda za normizaciju i mjeriteljstvo. Ovo posljednje odnosi se na vozila koja su raritetna, većinom sportski modeli, odnosno vozila koja se evidentno neće koristiti za redovitu vožnju, a mlađa su od 30 godina

Prilikom postupka uvoza i kad vlasnik pronađe potencijalno vozilo, potrebno je od Državnog zavoda za normizaciju i mjeriteljstvo, Zagreb, Avenija Vukovar 78, ishoditi izuzeće od provođenja homologacije vozila. Ono se izdaje na zahtjev kupca-uvoznika. U zahtjevu u kojem se treba pozvati na članak 16. st. 1. t. 3. Pravilnika o homologaciji treba navesti marku i tip, vrstu vozila, godinu proizvodnje i obvezno VIN oznaku (broj šasije). Uz zahtjev treba priložiti sliku tog vozila i kopiju prometne dozvole ili vlasničke knjižice. Ukoliko je vozilo staro 30 ili više godina, Zavod će izuzeće dostaviti vlasniku u kratkom roku (8 dana).."

---------------------------------------------------------------------------------------------

Auto je dovezen iz Njemacke od strane vlasnika u HR prije 7-8g, te je odjavljen- vracene su plocice.

Vlasnik iz fahrzeugbriefa je Hrvat koji sada zivi i radi u Hrvatskoj.

U informacijama za uvoz stoji da je potreban kupoprodajni ugovor ovjeren u inozemstvu, no posto je vlasnik u Hrvatskoj
zanima me da li bi bio valjan ugovor ovjeren kod nasih biljeznika?

C/P Mreznica again ;) :
------------------------------------------------------------------------------
Ukoliko je vozilo kupljeno od fizičke osobe, treba imati kupoprodajni ugovor kojeg je preporučljivo ovjeriti kod notara odnosno javnog bilježnika u inozemstvu.
------------------------------------------------------------------------------

Posto je auto za restauraciju i ugovorna cijena bi bila ispod 1000E

Vjerujem da bi ovaj dio prosao?

:C/P

--------------------------------------------------------------------------------------------
„Ukoliko vozilo nije bilo registrirano prilikom kupnje, najbolje je napraviti izlazne carinske papire u mjestu gdje je kupljeno. Ti se dokumenti razdužuju prilikom izlaska iz nama susjedne zemlje, dakle na granici prije samog ulaska u RH. Dokumenti se mogu napraviti i na granicama nama susjednih zemalja uz veće troškove i dulje čekanje. Ovi dokumenti nisu potrebni ukoliko je naznačena cijena vozila manja od 1000 EURA.“

-----------------------------------------------------------------------------------

I na kraju posto je auto vec u Hrvatskoj da li znate mozda proceduru za taj slucaj?

Unaprijed se zahvaljum na bilo kakvoj pomoci ili sugestiji.:thumbsup:

Ivor
11-03-2008, 16:20
jesi probao nazvat koga, tipa savez oldtimera, mup, bilježnika ili koga već, da dobiješ info iz prve ruke?

Jay P
11-03-2008, 16:38
ma danas sam odlucio da idem to rjesavati pa prikupljam sve info na sve strane

mbad7
11-03-2008, 17:39
Prolazi ti i ugovor napravljen tu kod nas...:thumbsup:

Jay P
11-03-2008, 17:49
Prolazi ti i ugovor napravljen tu kod nas...:thumbsup:

to si siguran?

jedna prepreka manje, barem nemoram posjest lika u auto i vozit do dojclandije:)

poslao sam mail odltimer klubu Mreznica sa ovim upitima pa cemo vidjet sta oni kazu za ove ostale stvari

uglavnom idem to izganjat do kraja, pa ce biti vrlo korisnih info za sve koji su imali u planu nesto slicno:thumbsup:

Jerba
11-03-2008, 19:10
Sad sam se sjetio, prije nekoliko godina sam imao situaciju sa ugovorom, uglavnom nije prolazila ovjera kod nas, čovjek morao nazad u mađarsku na ovjeru, a kak je sad, vec ti rekoh da ne znam, logika načlaže da može, ali logika u carinskom postupku često ne vrijedi...

mbad7
12-03-2008, 11:55
Sad sam se sjetio, prije nekoliko godina sam imao situaciju sa ugovorom, uglavnom nije prolazila ovjera kod nas, čovjek morao nazad u mađarsku na ovjeru, a kak je sad, vec ti rekoh da ne znam, logika načlaže da može, ali logika u carinskom postupku često ne vrijedi...Naravno,valjda je kupio od mađara nekog,jel...? 2Jay p: Ugovor je dokaz o vlasništvu. Čovjek od koga si ti kupio auto,predpostavljam,ima ugovor koji je radio u njemačkoj kad ga je on kupio od nekog Dojčlandera:rolle2yes: Ili je on kupio novog;još bolje ako je:thumbsup: Ti kupuješ auto od vlasnika i slučajno je on tu,i napravite ugovor,kod nas... Nisam 100% ziher da je to tako,al mi nekakva logika govori da bi to trebalo bit baš tako...:) A i ovo što je jerba napiso za carinu...

Jay P
12-03-2008, 12:33
Naravno,valjda je kupio od mađara nekog,jel...? 2Jay p: Ugovor je dokaz o vlasništvu. Čovjek od koga si ti kupio auto,predpostavljam,ima ugovor koji je radio u njemačkoj kad ga je on kupio od nekog Dojčlandera:rolle2yes: Ili je on kupio novog;još bolje ako je:thumbsup: Ti kupuješ auto od vlasnika i slučajno je on tu,i napravite ugovor,kod nas... Nisam 100% ziher da je to tako,al mi nekakva logika govori da bi to trebalo bit baš tako...:) A i ovo što je jerba napiso za carinu...

i iz oldtimer kluba su mi potvrdili da je vec nekoliko puta uspjesno proslo sa ugovorom ovjerenim kod naseg biljeznika, ali ono nikad neznas dok ne probas

covjek od kog je kupljen auto je ujedno i vlasnik auta u fahrzeugbriefu,
covjek je zivio vani i auto glasi na njega, a sad je u Hrvatskoj

nista sad prvo saljem zahtjev za potvrdu o izuzecu od homologacije pa kad to prodje idem dalje:thumbsup:

Jerba
12-03-2008, 16:43
Najlakše je onda da si ga on ocarini kao povratnik pa ga tebi proda, ako vec nije iskoristio tu povlasticu.... mada mi se čini da auto mora biti regan unazad godinu dana

Hebi ga kako god okreneš to ti je sexxx, jer da nije vjerojatno bi bilo takvih auta hrpa...

Jay P
12-03-2008, 17:05
Najlakše je onda da si ga on ocarini kao povratnik pa ga tebi proda, ako vec nije iskoristio tu povlasticu.... mada mi se čini da auto mora biti regan unazad godinu dana

Hebi ga kako god okreneš to ti je sexxx, jer da nije vjerojatno bi bilo takvih auta hrpa...

ovo gore nije opcija, davno je odjavljen i cisto sumnjam da bi covjek i da nije htio ispucat tu povlasticu

a kaj se sexxa tice, ja volim sexx:dance:
:laugh:

325-cabrio
12-03-2008, 19:34
Zovi u CVH centar vozila hrvatska, oni ti sve znaju.

usput, nesto sam i ja razmislja sevi dvest 635CSI-a u kucu.

Tel: 01-4833444

broj mi je da radnik na tehnickome, kojeg sam pita za prve informacije.

Bega
13-03-2008, 22:18
Ja kada sam pomagao uvesti Karmanna,upoznao sam jednog čovjeka,i jedini je u ovome dijelu Hrvatske koji ti može pomoči kvalitetnim informacijama.
Plati kafu,i dobiš broj :thumbsup:

karabalic
13-03-2008, 23:04
Obrati se Karlu on je za oldtimere expert.

kalkan
13-03-2008, 23:55
Obrati se Karlu on je za oldtimere expert.

:thumbsup:

brzo i kvalitetno. samo ga treba uhvatit... :driv_ing:

Jay P
14-03-2008, 08:55
u pravilu sam zaokruzio sve u cjelinu, al nikad ne skodi pokoja dodatna info:thumbsup: