kara
20-05-2008, 22:34
Monaco je jedna od najprestižnijih utrka u Formuli 1 i može se opisati sa samo dvije riječi: Glamur i kaos. Monaco je od 1955 godine neprekidno u kalendaru svjetskog prvenstva a prva utrka se je održavala 1950 godine (Pobjednik Juan-Manuel Fangio u Alfa Romeu). U Monacu je uvijek dolazilo do neoćekivanih raspleta kao na primjer 1996 godine kada su ciljnu liniju prešla samo tri bolida (Pobjednik Oliver Panis), ili 1950te kada se je u prvom zavoju sudarilo ni manje ni više nego 9 auti.
• Kao prvo jako me interesira jedna stvar. Ove godine je Massa stajao dva puta na najvišem postolju.. Isto kao i Raikkonen. Znači 2:2. Na utrci u Istanbulu se Massin zaostatak za Raikkonenom smanjio sa 18:29 na 28:35 bodova. Mislim da je situacija u Formuli1 slična onoj u Moto GP-u. Na prva dva mjesta u ukupnom poretku imamo vozače iz istih timova. Raikkonena i Massu iz Ferrarija te Rossia i Lorenza iz Yamahinog FIAT tima. Jedan puta će doći trenutak kada će se Ferrari, ali i Yamaha, morati odlučiti koji od vozači će dobiti prvu ulogu u timu. Za sada je situacija još jasna. Međutim što će se dogoditi ukoliko Massa ili Lorenzo prestignu Raikkonena i Rossia u ukupnom poretku? U Moto GP-u će traženje prvog vozača, zbog različitih sponzora, biti malo teže.
• Druga stvar koja me interesira je dali su poboljšanja na McLaren Mercedesu stvarno takva da mogu biti opasna konkurencija za Ferrari. U Istanbulu je to izgledalo tako. Može li se dogoditi da u Monacu vidimo dva srebrna ispred dva crvena bolida i koji od srebrnih će biti prvi. U istanbulu je Kovalainen sa više benzina, znači težim autom, prestigao Hamiltona. To u Formuli1 nešto znači. Kako će to izgledati ovaj vikend?
• BMW-a smo već vidjeli u boljoj formi. Usprkos tomu su u Istanbulu bili treći tim u Formuli1. Kuda vodi put njihovih vozača? Opet prema nebu ili dolje među “normalne smrtnike”.
• Među “normalnim smrtnicima” je sve jasno. Webber je u Red Bullu bolji od Coultharda, Alonso u Renaultu bolji od Piqueta, Rossberg u Wiliamsu bolji od Nakajime. Od bolida se jedino kod Renaulta vidi očiti napredak. Ostali su svi tu negdje. Kakve zaključke za utrku u Monacu možemo donijeti iz Istanbula. Nikakve. U Monacu je sve drugačije.
Karakteristike staze
Ime - Circuit de Monaco
Dužina - 3,340 km
Lijrvih zavoja - 7
Desnih zavoja - 12
Otvorenje - 1950 godine
Prvi pobjednik - 1950: Juan Manuel Fangio, Alfa Romeo
Voženih Grands Prix-a - 53
Vrijeme – Srednje europsko
Početak utrke – 14:00
Krugova - 78
Predjeli sa punim gasom: 45%
Najduži period sa punim gasom: 500 metara (8 sekundi)
Vhunska brzina (utrka): 281 km/h
Kvaliteta asfalta: Neravan
Nivo gripa: srednji
Potrošnja guma: mala
Potrošnja kočnica: srednja
Potrošnja goriva: mala
Internet
http://www.acm.mc/
http://img143.imageshack.us/img143/4948/f1monst4ja.jpg
Termini treninga i utrka
Četvrtak 22.05.2008
10.00-11.30 1.Slobodni trening
14.00-15.00 2.Slobodni trening
Subota 24.05.2008
11.00-12.00 3.Slobodni trening
14.00-15.00 Kvalifikacije
Nedjelja 25.05.2008
14.00-16.00 Utrka (78 krugova)
• Kao prvo jako me interesira jedna stvar. Ove godine je Massa stajao dva puta na najvišem postolju.. Isto kao i Raikkonen. Znači 2:2. Na utrci u Istanbulu se Massin zaostatak za Raikkonenom smanjio sa 18:29 na 28:35 bodova. Mislim da je situacija u Formuli1 slična onoj u Moto GP-u. Na prva dva mjesta u ukupnom poretku imamo vozače iz istih timova. Raikkonena i Massu iz Ferrarija te Rossia i Lorenza iz Yamahinog FIAT tima. Jedan puta će doći trenutak kada će se Ferrari, ali i Yamaha, morati odlučiti koji od vozači će dobiti prvu ulogu u timu. Za sada je situacija još jasna. Međutim što će se dogoditi ukoliko Massa ili Lorenzo prestignu Raikkonena i Rossia u ukupnom poretku? U Moto GP-u će traženje prvog vozača, zbog različitih sponzora, biti malo teže.
• Druga stvar koja me interesira je dali su poboljšanja na McLaren Mercedesu stvarno takva da mogu biti opasna konkurencija za Ferrari. U Istanbulu je to izgledalo tako. Može li se dogoditi da u Monacu vidimo dva srebrna ispred dva crvena bolida i koji od srebrnih će biti prvi. U istanbulu je Kovalainen sa više benzina, znači težim autom, prestigao Hamiltona. To u Formuli1 nešto znači. Kako će to izgledati ovaj vikend?
• BMW-a smo već vidjeli u boljoj formi. Usprkos tomu su u Istanbulu bili treći tim u Formuli1. Kuda vodi put njihovih vozača? Opet prema nebu ili dolje među “normalne smrtnike”.
• Među “normalnim smrtnicima” je sve jasno. Webber je u Red Bullu bolji od Coultharda, Alonso u Renaultu bolji od Piqueta, Rossberg u Wiliamsu bolji od Nakajime. Od bolida se jedino kod Renaulta vidi očiti napredak. Ostali su svi tu negdje. Kakve zaključke za utrku u Monacu možemo donijeti iz Istanbula. Nikakve. U Monacu je sve drugačije.
Karakteristike staze
Ime - Circuit de Monaco
Dužina - 3,340 km
Lijrvih zavoja - 7
Desnih zavoja - 12
Otvorenje - 1950 godine
Prvi pobjednik - 1950: Juan Manuel Fangio, Alfa Romeo
Voženih Grands Prix-a - 53
Vrijeme – Srednje europsko
Početak utrke – 14:00
Krugova - 78
Predjeli sa punim gasom: 45%
Najduži period sa punim gasom: 500 metara (8 sekundi)
Vhunska brzina (utrka): 281 km/h
Kvaliteta asfalta: Neravan
Nivo gripa: srednji
Potrošnja guma: mala
Potrošnja kočnica: srednja
Potrošnja goriva: mala
Internet
http://www.acm.mc/
http://img143.imageshack.us/img143/4948/f1monst4ja.jpg
Termini treninga i utrka
Četvrtak 22.05.2008
10.00-11.30 1.Slobodni trening